K61 - Wycieczka na Zapoznanie I

Wycieczka na Zapoznanie I - Gorce

TERMINY I MIEJSCA:

12-13.10.2024


TRANSPORT: organizuje kadra / kierownictwo kursu. Dojazdy z innych miejsc niż Warszawa należy każdorazowo uzgadniać z Kadrą poprzez kontakt z osobą odpowiedzialną organizacyjnie wskazaną na końcu niniejszej informacji.

WYJAZD: piątek 11.10 wieczorem, Warszawa
POWRÓT: północ z niedzieli na poniedziałek
ZBIÓRKA: piątek 11.09, godz. 22:00, Dworzec Warszawa Centralna  hala dworca.

NOCLEGI: w pomieszczeniach nieogrzewanych - wiatach i szałasach pasterskich (w skrajnym przypadku biwak pod plandeką / tarpem)

CHARAKTER WYCIECZKI:
Jednym z celów kursu prowadzonego przez SKPB Warszawa jest zdobywanie umiejętności pozwalających na prowadzenie grup i organizację wyjazdów trekkingowych w dowolne góry. Dlatego w czasie wycieczki chcemy zapoznać Was ze stylem turystyki SKPB i pokazać, czego (i jak) będziemy Was uczyć w trakcie kursu oraz czego wymagać. Będziecie mieli również okazję poznać jedno z piękniejszych pasm polskich Beskidów - Gorców.

Pierwsza część wyjazdu jest poświęcona zaprezentowaniu metodyki przewodnictwa górskiego w górach typu beskidzkiego,w drugiej części będziecie mogli (pod czujnym okiem instruktora) zasiąść za sterami i poprowadzić grupę. Przekonacie się, że turystyka poza szlakiem nie jest taka trudna, a chodzenie w nocy dostarcza więcej adrenaliny i może być równie ciekawe, jak w dzień.


Będziemy się też uczyć jak:
- rozpalać ogniska,
- przygotowywać wspólny posiłek dla grupy,
- nocować w miejscach innych niż te, w których nocuje większość turystów.

Dla wielu z Was będą to być może rzeczy nowe, ale nie należy się tym przejmować. Wystarczy zabrać ze sobą odrobinę pozytywnego podejścia, a stres zostawić w domu.Chodzimy w grupach maksymalnie 8-10-osobowych. Grupy są dzielone „odgórnie” przez Kierownictwo Kursu lub Kadrę wycieczek. Skład grupy pozostaje niezmienny od początku wycieczki do jej końca.

Wycieczki rozpoczynamy i kończymy w Warszawie, dlatego jeśli dojeżdżacie z innego miasta, musicie uzgodnić z Kadrą odstępstwo. Wycieczki zawierają bowiem elementy organizacyjno-dydaktyczne realizowane w środkach transportu w drodze w góry i z powrotem.
Na wycieczkach kursowych SKPB staramy się, aby chętni mieli możliwość uczestnictwa w niedzielnych nabożeństwach. Jednak z przyczyn organizacyjnych nie zawsze jest to możliwe. Przy zapisie na wycieczkę zaznacz proszę swoje preferencje w tym zakresie.

SPRZĘT:

  • Dokumenty (dowód osobisty, legitymacja uprawniająca do zniżek), 
  • Śpiwór CIEPŁY, 
  • Mata (karimata lub mata samopompująca), 
  • Buty zakrywające kostkę, 
  • Ciepłe ubranie „na cebulkę”: warstwa 1 bielizna, warstwa 2: koszulka z długim rękawem typu merinos, może być też koszula flanelowa jak ktoś lubi, warstwa 3: polar, warstwa 4: Kurtka od deszczu i wiatru, na nogi wygodne spodnie (ubranie dostosować do panujących temperatur, mogą się przydać dodatkowe warstwy), 
  • Skarpety (w tym zapasowe), 
  • Czapka i rękawiczki, kominiarka (lub szalik / buff), 
  • Sandały lub inny but nadający się do schroniska i do przechodzenia rwącej rzeki lub też na zmianę w środku lokomocji (klapek odpada/odpływa), 
  • Odzież na zmianę w środku lokomocji (na powrót, dla komfortu własnego i współpasażerów), 
  • Worek foliowy na buty, 
  • Rękawice robocze lub ogrodnicze do zbierania drewna, 
  • Rekomendowane: kijki trekkingowe, parasol, stuptuty, pokrowiec na plecak (przecideszczowy). 

Unikamy odzieży bawełnianej. Zamiast jeansów weź spodnie trekkingowe lub inne sportowe. Bawełna będąc mokra nie zapewnia komfortu termicznego. Bawełniany T-shirt może się natomiast przydać na zmianę w drodze powrotnej. Dobrze jest, jeśli spodnie wykazują odporność na jeżyny.

  • Apteczka osobista: bandaż elastyczny, plastry z opatrunkiem, środki przeciwbólowe, ew. leki własne ‐ o ich zażywaniu należy poinformować instruktora, 
  • Folia NRC, 
  • Kompas (osobne urządzenie, nie aplikacja w komórce), 
  • MAPA TERENU - skala 1:40 000 do 1:75 000, dodatkowo warto mieć mapy górskich pasm przyległych (ważne - w tej samej skali co mapa zasadnicza, w przypadku wycieczek w Gorce: Beskid Żywiecki, Beskid Makowski, Beskid Wyspowy, Beskid Sądecki, Tatry i Podhale [mapa Pienin zazwyczaj jest na jednej z dwóch ostatnich], polecamy mapy Wydawnictwa Compass), 
  • Zegarek (dowolnie tani, ale nie w komórce), 
  • Długopis, notes (kartki do pisania), 
  • Zapalniczka + świeczka (zwykła, podłużna - nie tealight, nie wkład do znicza), 
  • Kubek (ok. 0,5 l), 
  • Menażka nadająca się do gotowania na ognisku, 
  • Nóż do krojenia (i otwierania puszek, z ostrzem), 
  • Łyżka, 
  • Czołówka + zapasowe baterie, 
  • Cienka linka (ok. 10 m), 
  • Worek na śmieci (40 l), 
  • Kosmetyczka z rzeczami do higieny (na noclegach nie ma „wody bieżącej”, tak więc zabieranie większej kosmetyczki czy basenowego ręcznika jest pozbawione sensu). 

Rzeczy, nawet w "nieprzemakalnych" plecakach, trzeba zawinąć w worki foliowe!! a buty zaimpregnować! Nie ma plecaków nieprzemakalnych. Warto zabrać folię (rozcięty worek) lub pokrowiec na plecak.
Instrumenty muzyczne: gitara i inne mile widziane, aczkolwiek należy mieć świadomość, iż ze względu na długość wycieczki pełne wykorzystanie ich dobrodziejstw może być utrudnione. Co nie oznacza, iż jest nierealne. Ognisko będzie i szansa na wykorzystanie gitary być może również.

PROWIANT:

Kanapki na podróż / kolację w piątek po dojeździe na miejsce, drobna przegryzka na drogę powrotną

Śniadania/ kolacje: 1 duży chleb (krojony – zabezpieczony przed zgnieceniem!); wędlina lub jej wegetariański zamiennik (150 g); ser żółty (100 g); pasztet lub pasta warzywna (1 szt.); serek typu almette lub humus (1 szt.); świeże warzywa (dające się nosić - np. papryka, ogórek, cebula) (2 szt.); dżem lub inne słodkie smarowidło na kanapki (1 szt.) - w plastikowym, zabezpieczonym pojemniku lub torebce strunowej, 8-10 torebek herbaty, cukier (40-50g), przyprawy (sól, kostka rosołowa, zioła itp.), kisiel (słodzony, instant, 1 szt.). Nie zabieramy produktów w słoikach, w niezamkniętych opakowaniach albo w takich, które łatwo uszkodzić w trakcie transportu. Nie zabieramy większej ilości składników, niż jest to podane na liście.

Obiad I: kasza gryczana (torebka 100g), ser typu feta (1/3 kostki, ok. 90 g.), 30 g orzechów włoskich (łuskanych), suszona kiełbasa lub salami / tofu wędzone  (50 g.)

Obiad II: Kuskus 100 g, sos Knorr fix Mac'n Cheese 1 opakowanie, suszone pomidory-3 sztuki :suche, bez oleju (jeśli wyciągnięte z oleju, to odpowiednio przełożone/zabezpieczone- nie w słoiku !) ,30 g płatków drożdżowych albo tartego sera, 100 g brokuła (ok. 1/4 główki)

Przekąski: kabanosy lub warkocze serowe (ok. 100 g), słodycze (ok. 150 g) - suszone owoce, chałwa, orzechy, żelki lub czekolada (najlepiej takie, kóre łatwo podzielić).

1,5 l butelka wody (z tworzywa sztucznego PET, do wielokrotnego użytku) lub odpowiednio duży bidon;

Termos z herbatą (0,7 ‐1 l).

Posiłki w terenie przyrządzamy wspólnie, a gotujemy na ognisku, dlatego ważne jest, aby zabrać wszystko z podanej listy - nie mniej, nie więcej.

Po drodze niektóre z grup mogą nie mieć możliwości uzupełnienia prowiantu – wszystkie zakupy należy zrobić przed wyjazdem!

FINANSE:
W sume koszt wycieczki wyniesie 250 zł (150 zł studenci, uczniowie, doktoranci)  + koszt zakupów jedzenowych. Po wpłaceniu zadatku przy zapisach na Kurs (dla przypomnienia: 100 zł studenci, uczniowie, doktoranci i 200 zł pozostali) resztę kwoty weźcie ze sobą w gotówce na zbiórkę. Zabierzcie też 25 zł w gotówce zapasu.

WIEDZA:
Tematy ogólne (obowiązujące wszystkich):

Topografia Gorców:

  • Główne szczyty, przełęcze, pasma, rzeki, 
  • Miejscowości, sieć dróg, 
  • Schroniska, chatki, bazy studenckie, główny szlak beskidzki,
    granice, 
  • Otaczające grupy górskie, 
  • Komunikacja i wiadomości praktyczne. 

Tematy szczegółowe – grupa I (obowiązuje pobieżna znajomość każdego z tematów + szczegółowa znajomość wybranego tematu)

  • Przyroda ożywiona Gorców: piętra roślinności w górach, parki narodowe, formy ochrony przyrody, ochrona czynna i bierna, 
  • Przyroda nieożywiona Gorców– rodzaje skał, budowa geologiczna, ciekawostki geologiczne z obszaru wycieczki, 
  • Historia: dzieje terenu, w który jedziecie, najważniejsze wydarzenia, 
  • Osadnictwo, 
  • Gospodarka pasterska (rok pasterski, zwyczaje), 
  • Kultura ludowa, gorczańskie kapliczki. 

Tematy szczegółowe – grupa II (obowiązuje pobieżna znajomość każdego z tematów + szczegółowa znajomość wybranego tematu, przy czym za jeden temat uznaje się jedną pozycję, np. 1.b o ile nie znajduje się przy niej zastrzeżenie „nie obowiązuje jako odrębny temat”)

  1. Znane osoby: 
    • Kazimierz Przerwa‐Tetmajer, 
    • Władysław Orkan, 
    • Józef Kuraś „Ogień”, 
    • ks. Józef Tischner. 
  2. Kościoły podhalańskie: 
    • Nowy Targ (nie obowiązuje jako odrębny temat), 
    • Dębno, 
    • Łopuszna (nie obowiązuje jako odrębny temat), 
    • Harklowa, 
    • Grywałd. 

Tematy szczegółowe – grupa III (obowiązuje pobieżna znajomość każdego z tematów)

  1. Dwór w Łopusznej, 
  2. Nowy Targ, 
  3. Historia regulacji wód Dunajca, Zalew Czorsztyński, 
  4. Rozwój sieci kolei żelaznych w Karpatach, skansen w Chabówce, 
  5. Zamki w Niedzicy i Czorsztynie. 

Pobieżna znajomość każdego z tematów oznacza przeczytanie informacji na dany temat dostępnych w Internecie lub przewodniku tak, aby temat nie był „obcy” (polecamy w szczególności przewodniki wydawnictwa Rewasz i oczywiście zasoby wiedzy w Internecie – najlepiej portale lokalne, wykraczające poza wiedzę z Wikipedii). Szczegółowa znajomość tematu oznacza możliwość przeprowadzenia krótkiego (2-5 minutowego) wystąpienia na wybrany temat. Na wycieczce na zapoznanie nie narzucamy tematów odgórnie ani nie dzielimy się tematami – wybierzcie tematy zgodnie ze swoimi zainteresowaniami, starając się jednak, aby obejmowały one różne dziedziny.

KONTAKT:
Korespondencja w sprawie wyjazdu prowadzona jest e-mailowo pod adresem: kurs[małpa]skpb.waw.pl. Jednakże w sytuacjach szczególnych w sprawie tej wycieczki i konieczności szybkich uzgodnień / powiadomień, czy w sprawach nietypowych (takich jak odstępstwa związane z miejscem pobytu i koniecznością indywidualnego dojazdu), możecie dzwonić do Oli : 532 288 036

Do zobaczenia!
Kiero Kursu i Kadra

Tags: